Camí escolar, espai amic

camiescolar-slide-web
El camí escolar, espai amic pretén que els nois i les noies de la ciutat guanyin autonomia personal i qualitat de vida mentre van i vénen sols a l’escola, passegen pel parc, van al casal o a fer esport…, promovent alhora un compromís de participació de la comunitat.

Nou Patufet forma part del programa Camí escolar de Vila de Gràcia, junt amb l’Escola Reina Violant i el Col·legi Sant Josep de Gràcia.
Els tres centres, recolzats per Districte de Gràcia i per Camí Escolar, cada curs organitzena la Setmana del Camí Escolar, unes jornades on es dóna visibilitat les accions treballades durant el curs.

Els objectius del programa
Facilitar la mobilitat autònoma, segura i sostenible dels escolars a partir dels 8 anys. Això vol dir que la noia o el noi van a peu i sense l’acompanyament d’un adult, amb companys de diferents edats, per l’itinerari que té les condicions de més seguretat.

D’aquest objectiu en deriven altres individualitzats, com ara:
- Millorar el coneixement del barri.
- Identificar les situacions de perill.
- Triar els recorreguts més segurs i agradables.
- Formular propostes de millora i participar-ne en l’execució, si s’escau.
- Incrementar la capacitat d’adaptació a situacions noves.
- Aprendre comportaments nous adequats a les circumstàncies reals.
- Assolir hàbits més saludables per a ell o ella i més sostenibles per a la ciutat.

Agents que hi participen
- Els nois i les noies escolars són els actors i actrius que esdevenen veritables protagonistes del projecte. Es dóna prioritat als alumnes de tercer, quart, cinquè i sisè d’educació primària, tot i que les possibilitats educatives del programa fan que es pugui treballar els seus continguts des d’Educació Infantil fins l’ESO.
- El professorat de l’escola i en particular els tutors i les tutores sempre amb el suport de professionals externs, si s’escau.
- L’AFA i les famílies encara que no participin a les AFA (pares, avis, cangurs, etc.) són una peça clau per a la consecució dels objectius.
- Les associacions del barri (de veïns, comerciants, gent gran activa, associacions o entitats) com a expressió organitzada de la comunitat, esdevenen col·laboradors fonamentals.
- L’Administració municipal, concretament els districtes, l’Àrea d’Ecologia Urbana, la Guardia i Urbana i l’Institut Municipal d’Educació de Barcelona (IMEB) treballen coordinadament per acompanyar i fer efectives cadascuna de les fases.

PRESENTACIÓ CAMÍ ESCOLAR from cami escolar bcn on Vimeo.