Altres projectes i activitats

Altres projectes i activitats a Primària

- Projecte School to school
Dins de la programació i objectius que es descriuen en el document corresponent (PLC), aquest any continuem participant en el projecte School to school. Durant aquest curs els protagonistes seran els alumnes de 4t d’Educació Primària.
A través d’aquest programa es proposarà un intercanvi cultural entre les escoles espanyoles de primària i escoles del mateix nivell a l’Índia. A través d’aquest intercanvi, el programa buscarà que nens i nenes prenguin consciència de les desigualtats i aprenguin valors de solidaritat i de justícia social.
Les escoles amb les quals es realitza l’intercanvi són les escoles complementàries o de reforç de la Fundació Vicenç Ferrer (FVF), que tenen l’objectiu d’assegurar que els nens i nenes de les comunitats més desafavorides d’Andhra Pradesh puguin seguir els seus estudis.
Al llarg del programa es tractaran cinc grans temes, cadascun dels quals serà treballat al llarg de tot un curs. Els temes són els següents: Donem la Benvinguda a l’School to School (introducció general per al primer any), Entorno natural, Festes i tradicions, Diversitat cultural i Família.

- Projecte a l’escola s’ensenya a valorar els jardins urbans
El 2002 l’Associació de Veïns i Amics del Passeig Sant Joan posa en marxa un programa perquè els nens i nenes de les escoles veïnes al Passeig rebin una formació a fi i efecte de comprendre, gaudir i respectar les zones ajardinades en espais públics urbans. El projecte també vol arribar als pares i veïns del barri a través de l’exhibició pública del treball que fan els escolars amb la finalitat de subratllar la importància i la tasca de foment del bon comportament cívic al barri.
El projecte va rebre el premi Vila de Gràcia 2005 al millor projecte de sostenibilitat i defensa del medi ambient.
Les activitats que desenvolupa el projecte són per cada línia escolar:
- tres lliçons d’una hora a l’aula
- dues sortides o sessions pràctiques al Passeig Sant Joan
- un concurs de redacció i un concurs de fotografia.
Els continguts els desenvolupa una monitora contractada per l’Associació acreditada en activitats pedagògiques i de jardineria. Aquestes activitats es realitzen entre setembre i juny del curs escolar.
Els treballs que participen als concursos de redacció i fotografia són lliurats en la primera quinzena de març i els premiats són exposats una setmana a cada escola.
Durant tres dies es podran veure al Passeig Sant Joan i finalment es lliuraran els premis coincidint amb la Festa Major de la Dreta de l’Eixample
Enguany hi participa 5è de primària.

- Fruita a les Escoles
Seguim participant en el programa que promou el DARP, Departament d’Agricultura Ramaderia i Pesca per tal d’apropar la fruita a les escoles. En aquest sentit una setmana al mes durant 7 o 8 mesos els alumnes d’Educació Infantil i Primària esmorzaran fruita.

- Escoles més sostenibles
Des d’Escoles més sostenibles es seguirà treballant en el pla triennal iniciat anteriorment en que pretenem seguir reduint residus, implementar els horts urbans i incorporar el concepte de sosteniblilitat com un eix transversal. Es crearà de nou una comissió d’alumnes que dinamitzi les activititats i propostes.

- Camí escolar, espai amic
El camí escolar, espai amic pretén que els nois i les noies de la ciutat guanyin autonomia personal i qualitat de vida mentre van i vénen sols a l’escola, passegen pel parc, van al casal o a fer esport…, promovent alhora un compromís de participació de la comunitat.
Nou Patufet pertany a la xarxa Camí escolar de Vila de Gràcia, treballant durant el curs aquest projecte i visibilitzant durant una setmana les activitats, durant la Setmana del Camí escolar de Vila de Gràcia.
Més info en aquest enllaç.

- Fem Salut
Es segueix treballant per promoure hàbits saludables com ara, rentar-se les dents després de dinar i les mans abans i després. Tanmateix, promourem altres hàbits que vénen assolits ja des de Primària com és l’esmorzar fruita els dijous. Educació Infantil i Primària participa en el programa del Departament d’Agricultura Ramaderia Pesca i Medi Natural, Fruita a l’escola, al llarg d’una setmana d’alguns mesos del curs el departament subministra fruita a l’escola per esmorzar. Això va acompanyat d’accions per tal de promoure uns hàbits d’alimentació saludables. Per tercer curs consecutiu, es participa del programa de l’ASPB, creixem sans, adreçat als alumnes de 4t d’educació primària i creixem més sans a 6è.

- Convivències escolars
Cada curs realitzen estades de tres dies i dues nits per als alumnes d’Educació infantil i Primària. A més de fer més integradors alguns aspectes curriculars, aquestes convivències tenen l’objectiu de promocionar la convivència entre els nens i nenes dels antigament anomenats cicles.

- Certamen de lectura en veu alta
Ja fa temps que existeix aquest projecte a l’escola i s’estén des de 3r de Primària a 4t d’ESO.

- Projecte Padrins de lectura
Amb l’objectiu de promoure i fomentar l’hàbit de lectura entre els/les alumnes de primària, els cursos aparellats són: 5è d’EP i P5, 6è d’EP i 1r EP, 1r d’ESO i 2n d’EP, 3r d’ESO i 3r d’EP i 4t d’ESO i 4t d’EP. S’apadrinaran joves lectors tot utilitzant part del temps lectiu a la lectura.

- Excursions cap de setmana
Els alumnes que ho desitgin poden participar de sortides d’un dia durant el cap de setmana, acompanyats de personal docent del centre. Està prevista una per trimestre per un paratge natural del nostre país. La idea és conèixer el territori i fer convivència més enllà de l’àmbit estrictament acadèmic.

- Recerkids
És un programa per fer ciència. Una oportunitat perquè l’alumnat d’educació primària experimenti en primera persona què vol dir fer recerca, com és un procés d’investigació i quin és el dia a dia en la vida d’un professional de la ciència. Hi participa 6è de primària.

Congrés de ciència a les escoles
El Congrés de Ciència està adreçat a l’alumnat de les etapes d’educació infantil i primària i pretén donar una eina més per potenciar el treball que s’està portant a terme als centres en l’àmbit de l’observació, la recerca i l’experimentació. Entre altres, els seus objectius són potenciar, coordinar i difondre activitats de recerca en educació infantil i primària i potenciar les competències científiques, lingüístiques i de comunicació, a més de fer que l’alumnat sigui el protagonista de l’activitat i del seu aprenentatge i afavorir un marc on es puguin mostrar els treballs d’investigació.
Aquest model de treball vol posar en valor el treball en xarxa entre els diferents centres i professorat de les zones que hi participen, sempre amb el suport i l’acompanyament dels centres de recursos pedagògics per a la realització de l’activitat i l’organització de la formació sobre la temàtica escollida. Enguany hi participa 3r de primària.

Les Escoles Canten
Les Escoles Canten és un concert en el que hi participem entre 10 i 12 escoles del barri de Gràcia, amb alumnes de 1r de primària, cantant i ballant repertori del mestre Joan Llongueres. Aquest concert el prepara el professorat participant al Seminari d’Especialistes de Música de Gràcia,  organitzat pel Centre de Recursos.

- Contes Cantats
Impulsat per l’Orfeo Gracienc i el Districte de Gràcia de l’Ajuntament de Barcelona, el projecte Contes Cantats consisteix en l’elaboració col·lectiva d’una cantata. Els nens i nenes de 3r de Primària, conjuntament amb dues escoles més del barri, s’ocupen d’inventar-se una història i de crear-ne els textos; el compositor Poire Vallbé escriu la música; i a final de curs s’interpreta la cantata conjuntament, amb la participació extra de la coral infantil Coloraines.
Més info dels Contes Cantats 2017

Cantània
Cantània és una cantata participativa escolar, interpretada per alumnes de 5è de Primària, en el nostre cas, que interpreten una obra escrita cada any expressament per a ells per un compositor i un lletrista de reconegut prestigi a l’Auditori de Barcelona. En aquesta activitat hi participem gairebé 1000 escoles cada curs.

-Dansa Ara
Per tal de fomentar la dansa contemporània a l’escola, aquesta activitat proposa la ballada conjunta de més de 4000 nens i nenes de 2n de Primària al Palau Sant Jordi de Barcelona. Els alumnes preparen les coreografies al llarg del curs, de diversos estils i períodes musicals i omplen de color, música i moviment aquest espai emblemàtic de la ciutat.

- Jocs cooperatius de Gràcia
Des del Seminari d’ especialistes d’Educació Física de Gràcia, organitzat pel Centre de Recursos, es preparen aquests Jocs Cooperatius, que consisteixen en la realització d’activitats físico-esportives, amb l’objectiu de fomentar la relació i la coneixença de les diverses escoles vinculades al projecte.

Jocs escoles cooperatives
La Federació d’Escoles Cooperatives d’Ensenyament de Catalunya (FECEC) organitza aquests jocs cooperatius per als alumnes de 5è de Primària de les escoles cooperatives federades, en els quals s’organitzen grups barrejats de totes les escoles per participar en les nombroses proves esportives.

Respectem el guarnit
La Federació de carrers de la Festa Major de Gràcia organitza aquest projecte. L’objectiu és que els alumnes siguin conscients de la feina que hi ha darrere dels decorats que durant una setmana ocupen els carrers del seu barri. És una manera de què els nens coneguin la festa, de què siguin possibles mans futures i quan tu saps la feinada que comporta al darrere, és quan tu respectes la feinada dels altres